KOKULU ÜZÜMLÜ LEZZETLER

Hikayemiz

TARİFLER

Daha Çok Üzüm, Daha Çok Lezzet, Daha Çok Sağlık
Hoş kokusu ve aroması ile iyi hissettiren, sağlıklı bir lezzetin, sağlıklı ürünlerini keşfedin…

Karadeniz topraklarından gelen ve bölgede doğal olarak yetişen Kokulu Üzüm'ün; tadı ve şifası, bol muhabbetli sofralarınızın birbirinden farklı lezzetlerine eşlik ediyor…

Aroması ve şifasıyla fark yaratan bu değerli meyveden yapılan geleneksel lezzetleri çeşitlendirmek, bu ürünleri gurme lezzetlerle buluşturmak, sağlığa, insana ve çevreye katkısız olarak en iyi lezzetleriyle sunmak istiyoruz. Ve bu yolculukta, büyüklerimizin tecrübeli ellerini ve şeflerimizin muhteşem tariflerini yanımızdan ayırmıyoruz…

"Yeni Nesillere El Vermek, Büyüklerimizden El Almak” ; Karadeniz’de yetişen endemik bir gıdayı sürdürülebilir kılmak hayatımıza muhteşem gelecek.

#NATUVAile; deneyimlediğimiz kokulu üzümlü tariflere eşlik edin…

ASMA YAPRAKLI EKMEK

Tarif; Maçka’dan, Hediye Anneanne ile, Şemsa Denizsel’in "Kulaktan Dolma Tarifler” kitabı ve Şemsa’nın Hikayesi Asma Yaprağı bölümünden…

Bir Karadenizli anneannenin elinde yoğrulan, sobasında pişer pişmez herkesi etrafında birleştiren, Karadeniz tereyağı ve peyniri ile yemeye doyulmayan ekşi maya ekmeğinin; asma yaprakları, ceviz, zeytin ve zeytinyağı ile harika bir lezzetle daha buluşma hikayesi…

Karadeniz Üzümü’nün salamura yaprakları ile yeni bir lezzet deneyimlememizi sağlayan , sevgili "Şemsa Denizsel’in” , "Asmalı Ekmek” tarifine çok büyük bir kalp bırakıyoruz.

Anneanne Ekmek Hamuru:
  • 1 kg un
  • 1 avuç ekşi maya
  • (Ekşi mayanız yok ise 1 Adet instant maya)
  • Oda sıcaklığında su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Şemsa Denizsel Asmalı Ekmek Yapılışı:
  • Hamurun üstüne yetecek kadar
  • Ceviz
  • Siyah Zeytin
  • Hamurun altını yanlarını örtecek kadar
  • Salamura yaprak
  • Zeytin yağı

Un, tuz ve ekşi mayayı yoğurmaya başla.

Oda sıcaklığındaki suyu yavaş yavaş ekle.

Elini ıslatarak iyice yoğur. Sıkı bir hamur olmayacak.

Kulak memesinden daha yumuşak bir kıvama geldiğinde mayalanması için ağzını kapak ile kapat veya örtü ile ört.

Yarım saat kadar mayalansın.

Orta boy yuvarlak bir tepsinin altına, bolca zeytinyağladığın salamura yaprakları diz.

Elinde kalan yağ ile mayalanan hamuru al ve salamura yaprakların üzerine koyarak yay.

Böylelikle hamuru da iyice yağlamış olacaksın.

Hamurun üzerine çekirdeksiz zeytinleri ve cevizleri ilave et.

Alttaki yaprakları üste doğru çevirerek hamuru çevrele.

Harika bir ekmek yaptın ! 230 derece de 1 kere alt üst ederek üzeri kızarana kadar pişir ve keyifle yemeye hazırlan :)

Anneanne’den Not: Eğer instant maya kullanacaksanız. Unu yoğurma kabına döktükten sonra ortasını açın, mayayı dökün ve üzerine 1 çay kaşığı şeker dökün. Maya ve şekerin üzerine az miktar da sıcak su ilave edin ve parmağınızla karıştırın. Sonra bu karışımı biraz unla kapatıp 1-2 dk bekleyin. Maya kabaracak ve hamurunuza daha iyi gelecek.

 

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Tarif; Trabzon’dan, Mefharet Anne’den

Tatlı Baharatlı Sarma Sevenler İçin;
  • 600 gr salamura yaprak ( Yaprakların tuzu asalsın diye, yaprak içini hazırlamadan önce 2-3 saat kadar suda bekletmelisin.)
  • 4 büyük soğan
  • 4 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytin yağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Yarım çay bardağı koruk suyu veya yarım limon suyu (Sadece pişerken ekle.)
  • Bir tutam maydonoz
  • 40 gr kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker

Küçük küçük doğradığın soğanları tavaya al.

Yağı ekledikten sonra soğanları 5 dk kadar kavur.

Yıkadığın pirinçleri ilave et. 5 dk daha kavur.

Kuş üzümleri ve baharatların tamamını ekle.

Yavaş yavaş sıcak suyunu ilave et. Ve harcının suyunu çekerek pişmesini bekle. (10-15 dk yeterli olacaktır.)

Son olarak; doğradığın maydonozları ekle.

Yaprak için hazır. 5-10 dk soğumasını bekledikten sonra daha önceden 2-3 saat kadar suda beklettiğin salamura yaprakların ile sarmaya başlayabilirsin.

Yaprakları tencereye dizdikten sonra üzerine biraz daha zeytinyağı, tuz ve yarısına kadar sıcak su ekle.

Yarım çay bardağı koruk suyu veya yarım limon suyunu ekle.

Ve pişerken yapraklar kabarmasın diye üzerine bir tabak kapattıktan sonra, tencere kapağını kapatmalısın.

Harika bir sarma yaptın ! Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişir ve keyifle yemeye hazırlan :)

Tarif; Ankara’dan, Sevgi Anne’den

Salçalı Baharatlı Sarma Sevenler İçin;
  • 300 gr salamura yaprak ( Yaprakların tuzu azalsın diye, yaprak içini hazırlamadan önce 2-3 saat kadar suda bekletmelisin.)
  • 1.5 bardak pirinç
  • 1 bardak bulgur
  • 3 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 2 çay bardağı koruk suyu veya 2 limon suyu ( 1 bardak içine, 1 bardak pişerken ekle)
  • Bir tutam maydonoz, dereotu

Küçük küçük doğradığın soğanları tavaya al.

Yağı ekledikten sonra soğanları 5 dk kadar kavur.

Salçayı ekle 5 dk daha kavur.

Yıkadığın pirinçleri ilave et. 5 dk daha kavur.

Yavaş yavaş sıcak suyunu ilave et. Ve harcının suyunu çekerek pişmesini bekle. (10-15 dk yeterli olacaktır.)

Baharatların tamamını ekle.

1 çay bardağı koruk suyu veya 1 limon suyunu ekle.

Son olarak; doğradığın dere otu ve maydonozlarını ekle.

Yaprak için hazır. 5-10 dk soğumasını bekledikten sonra daha önceden 2-3 saat kadar suda beklettiğin salamura yaprakların ile sarmaya başlayabilirsin.

Yaprakları tencereye dizdikten sonra üzerine biraz daha zeytinyağı, tuz ve yarısına kadar sıcak su ekle.

1 çay bardağı koruk suyu veya 1 limon suyunu ekle.

Ve pişerken yapraklar kabarmasın diye üzerine bir tabak kapattıktan sonra, tencere kapağını kapatmalısın.

Harika bir sarma yaptın ! Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişir ve keyifle yemeye hazırlan :)

 

MARMELATLI KEK

Tarif; Trabzon’dan Mefharet Anne’den

  • Büyük ise 3, küçük ise 4 yumurta
  • 1 su bardağından biraz fazla şeker (230 gr)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 gr)
  • 1 su bardağı ılık su (200 gr)
  • 2 kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 3-3,5 su bardağı un
  • 250 gr marmelat

Şeker ve yumurtayı çırp.

Sıvı yağ ve ılık su ilave et karıştır.

Kabartma tozunu ve vanilyayı ekle.

Azar azar unu ekle. (Hamur akışkan bir kıvamda olacak, sert değil:)

Cevizi hamura ekleyerek, karıştır.

Hazırladığın hamurun yarısını kalıbına döktükten sonra marmelatın tamamını üzerine gezdir.

Kalan hamuru üzerine dök.

Harika bir kek yaptın ! 150 derece de üzeri kızarıp içi pişine kadar pişir ve keyifle yemeye hazır ol :)

 

PEPEÇURA TATLISI (Pepeçi, Samaksa, Kara Üzüm Muhallebisi, Mor Üzüm Tatlısı)

Karadeniz’in meşhur tatlısı Pepeçura’nın en beğendiğimiz tarifi ile karşınızdayız. Hem çok kolay, hem çok renkli, hem çok lezzetli. Denemeye değer rengarenk bir üzüm muhallebisi …

Tarif; Sağlık ve Beslenme Uzmanı & Diyetisyen ELVAN ODABAŞI’ndan Karadeniz’in Meşhur Tatlısı Pepeçura’nın Gerçek Lezzeti… (Nişasta, Buğday Unu ve Şeker içermez. Sadece NATUVA Şeker İlavesiz Kokulu Üzüm Suyu ve Mısır Unu ile hazırlanmıştır. )

  • Tepeleme 3 yemek kaşığı (60 g) mısır unu (Elekten çekilmiş ince mısır unu)
  • 720 ml şeker ilavesiz kokulu üzüm suyu

Şeker ilavesiz kokulu üzüm suyuna mısır unu ekleyip tel çırpıcıyla karıştır.

Orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam et.

Kaynadıktan sonra altını kısıp 5 dk daha pişir. (Karıştırmaya devam edebilirsin.)

Pişen Pepeçura’yı kaplarına al.

Soğuduktan sonra üzerini keyifle süsle. "Pepeçura’nın muhteşem rengine fıstık yeşili çok yakışıyor!”

Karadenizliysen çocukluğuna gidecek ilk defa denediysen kolaylığı ve lezzetiyle büyüleneceğin harika bir Pepeçura yaptın! En az 2 saat buzdolabında beklettikten sonra keyifle yemeye hazır ol :)

 

KISIR (Salamura Yaprak, Koruk Suyu ve Koruk Turşusu Eşliğinde Muhteşem )

Tarif; Trabzon’dan Mefharet Anne’den

  • 350 g ince bulgur
  • 1,5 orta boy kuru soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı salça (Biber ve Domates karışık)
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • Yarım tutam maydanoz
  • 1 çay bardağı koruk suyu veya 1 limon suyu

İnce kısırlık bulgura üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynamış su dök.

1 saat ağzı kapalı olarak beklet.

Yağda, ince doğranmış soğanları 5 dk kavur.

Salçayı ekleyerek 5 dk daha kavur. (Kısık ateşte)

Suyunu çekerek yumuşayan bulgurların üzerine, soğanlı salçalı karışımı dök.

Tüm baharatları, koruk suyunu, maydonozu ekle ve iyice karıştır.

Harika bir kısır yaptın ! Keyifle yemeye hazır ol :)

 




MARMELATLI İRMİK TATLISI


Tarif;
Ankara’dan Sevgi Anne’den

  • 1 lt süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (70 g)
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 10 yemek kaşığı irmik
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 adet vanilin
Kokulu Üzüm Marmelatlı Sos İçin;
  • 250 g kokulu üzüm marmelatı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 125 g su (Marmelat şişesinin yarısı kadar)
  • 3 yemek kaşığı buğday veya mısır nişastası
Üzeri İçin;
  • Kavrulmuş iri kıyılmış fındık

Süt, toz şeker, limon kabuğu rendesi ve irmiği orta ateşte sürekli karıştırarak pişir.

Kıvamı koyulaşınca terayağ ve vanilini ilave edip karıştır. Ocağı kapatabilirsin.

Kokulu Üzüm marmelatlı sos için;

250 g marmelatın tamamını sos tenceresine dök, şekeri ilave et. Nişansa ve suyu karıştırdıktan sonra tencereye azar azar ekle, koyulaşana kadar pişir.

Çok az ıslattığın silikon veya cam tabaklara soğuyan marmelat sosu paylaştır. Ardından üzerine irmik tatlısını paylaştır. Oda ısısında soğuduktan sonra 3-4 saat buzdulabında dinlendir.

Servis zamanı tatlıyı ters çevirip çıkar. Çok kolay ve leziz bir tatlı yaptın :) Afiyet Olsun !

 

MARMELATLI YOĞURT

El yapımı, katkısız ve çok az miktarda pancar şekerli, Kokulu Üzüm Marmelatı’nın ev yapımı yoğurtla, buluştuğu o anı çok seveceğinize eminiz. Rengi ile katıldığı her yere görsel bir şölen yaşatan Kokulu Üzüm; çocuktan büyüğe hepimizin çok sevdiği meyveli yoğurt olarak kalbimizi bir kez daha kazanıyor. Ve muhteşem aromasının yoğurt ile birleştiği o an, çok sağlıklı ve lezzetli bir tatlıya kavuşmanın mutluluğunu yaşatıyor.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.