HİKAYEMİZ
HİKAYEMİZ
"Her İnsan Herkes Karşısında Her Şeyden Sorumludur.”
- Fydor Dostoyevski
Hikayemiz, hayatımızı güzel ve sağlıklı bir yaşam arzusu içinde sürdürürken, buna ulaşmak için yapabileceklerimizi, kendimizle birlikte bir başkasına ve yaşadığımız ekosisteme katabileceğimiz değerleri hayal etmekle başladı. Üreterek gelişen, bir sorunu çözen ve sorumluluk alan insanlar olmayı çok istiyorduk. Günümüzde her gün artarak duyduğumuz, iklim değişikliği, susuz kalma tehlikesi, çevre, toprak ve gıda kirliliği, sağlıklı ürünlere ulaşmanın zorluğu, doğada ki çeşitliliğin yok olması ve üretmek ile ilgili sorunlar, Dünya’ya karşı sorumluluk almamız gerektiğini her fırsatta söylüyordu.
Ve biz de, toplumu ve çevreyi önceliğinde tutan girişimlerin hangi alanlarda Dünya’ya fayda sağladıkları ile ilgili bir Pazar Araştırması yaparak gördük ki tarım alanında üreterek fayda sağlayan girişimler, diğer toplumsal ve sosyal problemlerimizin çözümü için çalışanlara göre oldukça az sayıda. Yani günümüzde yaşadığımız sorunlara baktığımızda da bu alanda oluşturulacak farkındalığa ve birlik olmaya da çok ihtiyacımız var. Bu farkındalıkla, geleceğimizi etkileyecek çevresel sorunların çözümüne katkı sağlamak, sorumluluk almak isteyen insanları bir araya getirmek, topraklarımızın iyileşmesi için üretmek ve katma değerli çıktıları ile Dünya’mızın iyileşerek, sağlıklı ve sürdürülebilir olmasına katkı sağlamak için yola çıktık. Sağlıklı bir değerin kültürel lezzetlerini gün yüzüne çıkartmaya, geliştirmeye ve temiz bir gıdayla yaşamımıza ve yaşamınıza fayda sağlamaya karar verdik.
Ve ne üreteceğiz sorusunu sorduğumuzda; memleketimiz Karadeniz topraklarında yetişen İsabella, İlaç Üzüm, Çilek Üzüm, Kara Üzüm gibi bir çok isimle anılsa da kendine has aroması nedeniyle daha çok "Kokulu Üzüm” olarak tabir edilen ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde endemik bir meyve olarak yetişen Karadeniz Üzümü aklımıza geldi. Geçmiş dönemlerde Trabzon’da yaklaşık 1200 adet bağı bulunsa da zamanla fındığın, çayın ve mısırın birincil üretim ürünü haline gelmesiyle, bu sağlıklı meyve geri planda kalmış ve bölge de ekonomik bir değer edinmemiştir. Karadeniz’de hemen hemen her evin bahçesinde veya ağaç diplerinde bir kök olarak bulunan Kokulu Üzüm’ün toplu bir üretimi ya da ticari hayattaki yeri neredeyse yok denecek kadar azdır. Yani, bu değerli meyvenin farkındalığı günümüzde sadece Karadenizli ailelerin bahçelerinde saklı kalmıştır.
Üzüm ve bağcılık ile ilgili araştırmalarımızda da görüyoruz ki, Anadolu’da 1600’e yakın üzüm çeşidi var. Ve bağcılığa çok elverişli olan topraklarımızda üretmek için de büyük bir potansiyele sahibiz. Üstelik bu çeşitliğin Dünya’da karşılığı ve benzeri de yok. Dünya’da üzüm ihracatı liderleri, İtalya da bu çeşitlik 500-600, Fransa’da ise 300-400. Bu kadar çok çeşitlilikle ise; Türkiye üzüm ihracatında 6. sırada. Diğer ülkelerin liderliklerinin en önemli nedeni daha çok katma değer üretmeleri ve bu üretimi en güzel hali ile sunarak, dağıtarak, ekonomiye katmalarıdır. Aynen Türkiye’nin kuru üzüm üretimi ve ihracatı ile 1. sırada olduğu gibi… Peki ülkemizde her bölgede ayrı özelliklerle yetişen ve Dünya’nın çok sevdiği üzümlerimize kendi topraklarında daha çok sahip çıksak ve tarımsal üretimimizi markalaştırarak en değerli hali ile ihracata katsak üretim yapan çiftçinin, genç ve kadın istihdamının dolayısıyla ülkemizin ekonomik ve sosyal refahı çok daha güzel olmaz mı ?
Biz bu yolculuğun çok daha güzel olacağını düşünerek sorumluluğumuzu aldık. Anadolu’nun dik yamaçlarındaki güçlü topraklarda, endemik olarak yetişen Karadeniz üzümünü birbirinden çeşitli lezzetleri ile gün yüzüne çıkartarak sizlere ulaştırmak üzere, büyüklerimiz, çiftçiler, üreticiler, kadın girişimciler, kadınlar ve birlikte çalışmayı çok istediğimiz gençlere anlatmaya başlayarak Ocak 2021 de yola çıktık. Mayıs 2021’de şirketimizi kurduk. Haziran 2021’de ise Kosgeb Kadın Girişimci & İmalat desteği ile Trabzon Maçka’da kurduğumuz imalathanemizde büyüklerimizden öğrendiğimiz geleneksel ve çok araştırdığımız yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemler ile sadece mevsiminde birbirinden farklı ve çeşitli kokulu üzümlü lezzetler hazırlıyoruz. Sağlıklı bir gıdanın farkındalığının katkısız ve daha sağlıklı ürünleri ile artması ve gurme lezzetlere eşlik etmesi için kaliteli, lezzetli ve temiz ürünleri ile www.natuva.com.tr den sizlere ulaşıyoruz. Ürünlerimizi farklı lezzetleriyle her yıl çeşitlendiriyor, üretimimizde sıfır atığı hedefleyerek kokulu üzümden birbirinden çeşitli ve temiz içerikli ürünler üretiyoruz. Dünya’nın hayran olduğu ve Türkiye’deki tarımsal üretimin lideri olan Anadolu’daki üzümlerin arasına Karadeniz üzümünün de (kokulu üzüm, isabella) katmadeğerli üretimi ile katılmasını ve bölgede hak ettiği bağlarına kavuşmasını sağlayarak, kendine, çevreye ve başka bir canlıya çok iyi gelen, sağlıkla ve keyifle buluşan kocaman bir Aile olacağız.
#NATUVAile
Değer oluşturmak dünyamızın seyrini değiştirmek insanların tek başlarına yapabilecekleri bir şey değildir. Alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz… İyileşmek, kendimizle birlikte çevremizi de düşünmek, bunu paylaşmak ve harekete geçmekle mümkün …
#Zehirsizsofralar’ı çoğaltmaya, endemik ve sağlıklı bir değerin gurme lezzetleri ile sofralarınıza katılmamıza ve hikayemizi paylaşmamıza eşlik edin …
Endemik ve Sağlıklı Bir Meyve’nin Geleneksel Lezzetlerini Büyüklerimizden Öğreniyor, Farklı Lezzetleri İle Çeşitlendirerek Gurme Lezzetlere Eşlik Etmesi İçin Arzını Gerçekleştiriyoruz.
Ne Yapıyoruz?
Kendine has muhteşem aroması ve şifası ile bilinen Karadeniz’in kokulu üzümünün, "sıfır kalıntı ve enerji kaynağı” ürünlerini, %100 Kokulu Üzüm Suyu, Marmelat, Pepeçura, Sirke, Koruk Turşusu, Koruk Suyu, Salamura Yaprak ve kokulu üzüm sularımızla pepeçura hazırlamak isterseniz diye mısır unu üretiyoruz. Bölge’de Kokulu Üzüm üretiminin katma değerli olarak artmasını el yapımı, katkısız ve aromasıyla fark yaratan sağlıklı gıda ürünlerinin birbirinden farklı lezzetleri ile tüm Türkiye’de ulaşılabilir olmasını sağlıyoruz.
İyi Bir Gıda’nın Leziz Ürünlerinin Yeni Nesiller İçin Ulaşılabilir Olmasını Sağlıyoruz.
Topraklarımızda Dayanıklılıkla Yetişen İyi Bir Gıda’nın Sürdürülebilir Üretimini Artırarak ve Bu Değeri Paylaşarak İnsan Ve Çevre’nin "Dünya'mızın” İyileşmesine Katkı Sağlamak İstiyoruz.
Neden Yapıyoruz?
Her evin önünde birer kök olarak bulunan Karadeniz üzümünün dalında çürümeden lezzetli ve sağlıklı gıdaya dönüşmesini sağlayarak, endemik bir değerin gün yüzünde olması ile insana, toprağa ve çevreye iyi gelmesini istiyoruz. Endemik olarak dayanıklılığı, gücü ve canlılığı ile toprağa ve doğaya iyi gelen bir değeri ; sofralarda, birliktelik ve keyifle tüketilen gurme lezzetlere dönüşerek, insana da çok iyi gelmesi için Tüm Türkiye’de ulaşılabilir kılıyoruz. Kokulu Üzüm’ü, çevreye ve insana faydalı katma değerli üretimi ile talep edilebilir bir değere dönüştürüyoruz. Karadeniz Bölge’sinde bulunan verimsiz mevcut bahçelerin ve arazilerin verimliliği ve ekonomik değeri daha yüksek olan Kokulu Üzüm bağlarına dönüştürülmesi ile çiftçilere, bölge halkına ve tarım girişimcilerine üretim yapabilecekleri alternatif bir ürünün farkında olmalarını sağlıyoruz. Sağlıklı bir değeri büyük bir aile ile gücü ile gün yüzüne çıkartıyoruz. Üretim süreçlerimizde öğrendiklerimizi kadınlara ve gençlere aktararak ve onlara istihdam sağlayarak, ortaya çıkan bu değerin sürdürülebilir olarak artmasını hedefliyoruz. Çiftçilikle geçimini sağlayan insanlarla birlikte bugün sadece bahçelerinde birer kök olarak hane halkının tüketmesi için yetişen üzümleri NATUVA ile; ekonomik değeri yüksek olan katma değerli üretime çevirerek, Karadeniz doğasında verimlilikle yetişmesini ve bölge de hak ettiği bağlara tekrar kavuşmasını sağlıyoruz.
"Gelecek, bugün ne yaptığınız ile ilgilidir.” - Mahatma Gandhi
Daha Mutlu Ve Umutlu Bir Dünya’da Yaşamak, Doğa'yla Ve İnsanla Bağ Kurmak ve İyimser Olmakla Mümkün...
Nerede ve Nasıl Yapıyoruz?
Karadeniz’de ilaçsız olarak, her evin bahçesinde bir asma da büyüyen ve Haziran - Ekim ayları arasında elle hasat edilen, en kaliteli kokulu üzümlerin taze asma yapraklarını, koruklarını ve taze meyvelerini seçerek hem kendimiz topluyor, hem de üreticilerinden satın alıyoruz. Taze toplanan ürünleri hemen veya ortalama 3-4 gün soğuk hava deposunda bekleterek Trabzon Maçka’da bulunan imalathanemiz de işliyoruz. İnsan emeği ve makine ve ekipman iş birliği ile, Türk Gıda Kodeksi standartlarına uygun olarak üretim yapıyoruz. İyi bir gıdadan ürettiğimiz ürünlerin bir sonraki hasat zamanına kadar Tüm Türkiye’den ulaşılabilir olmasıyla lezzetli ve keyifli sofralara eşlik etmesini sağlıyoruz.
Üretim öncesin de planladığımız katma değerli ürünleri üretmek için; geleneksel yöntemlerini Karadeniz’li büyüklerimizden öğrenerek ve daha iyisini de var mıdır diye alanında uzman kişilerin eğitimlerinden, kitaplarından öğrendiğimiz yöntemleri deneyimleyerek, sadece kokulu üzümden ürettiğimiz çeşitli ürünlerin, en lezzetli ve sağlıklı hallerinin reçetelerini çıkartarak üretime geçiriyoruz.
Karadeniz topraklarında #sıfırzehir ile büyüyen, kendine has muhteşem aroması ile "enerji ve şifa kaynağı” olan Kokulu Üzüm’lerden ürettiğimiz her ürün için, temiz olduğunun içimize ve içinize sinmesini sağladık. Çevre ve Gıda Laboratuvarı’nda, Sağlık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi’ne göre belirlediği tüm test ve analizlere uygunluk alan ürünlerimizi, özenle hazırladığımız NATUVA ile, sosyal medya hesaplarımız @natuvakokuluzum ve www.natuva.com.tr’den Aralık 2021 itibariyle ilk defa Tüm Türkiye’ye ulaşılabilir kılıyoruz.
#NATUVAile
Daha Çok Üzüm, Daha Çok Sağlık.