Image
Image

KOKULU ÜZÜM; Karadeniz Topraklarında Saklı Kalmış Bir Hazine...

Hoş kokusu ve benzersiz aromasıyla sağlıklı ve keyifli bir lezzet yolculuğuna davetlisiniz!


Karadeniz’in bereketli topraklarında yetişen kokulu üzüm, yüzyıllardır evlerin kapılarında, gölgeliklerde kendiliğinden büyüyen doğal bir hazine. Benzersiz aroması, güçlü antioksidanları ve eşsiz lezzetiyle bu özel üzüm, geçmişte sadece bölge insanının bildiği bir tatken, şimdi NATUVA ile daha geniş kitlelere ulaşıyor. Kadınlar ve gençlerle birlikte üretimi yaygınlaştırarak, bu eşsiz değeri koruyor ve sürdürülebilir hale getiriyoruz. Doğasından sağlıkla gelen bu eşsiz lezzeti keşfetmeye hazır mısınız ?


Kokulu Üzüm Hakkında


Isabella (Vitus Labrusca), İlaç Üzüm, Çilek Üzüm, Kara Üzüm gibi bir çok isimle anılsa da kendine has aroması nedeniyle Karadeniz’de daha çok "Kokulu Üzüm” olarak tabir edilir.

Kokulu Üzüm, bünyesinde bol miktarda "Resveratrol” ve "Antioksidan” bulunduran, mantar hastalıklarına karşı doğasında dayanıklılıkla yetişebilen ve faydaları nedeniyle "İlaç Üzüm” olarak da adlandırılan çok sağlıklı bir meyvedir. Sinop’tan Artvin’e kadar Karadeniz Bölgesi’nde endemik olarak yetişir. Karadeniz’de 88 çeşidinin bulunduğu ve bölge topraklarındaki uyumu ve verimliliği nedeniyle 5 çeşidinin tescillendiği bilinmektedir. Sonbahar’ın başlarında başlayan hasat dönemi, Ekim ayının sonuna kadar devam etmektedir. Çeşidine göre ise, rengi pembe ve siyah olarak değişir. Hasat zamanının ilk dönemlerinde özellikle pembe olan bazı çeşitlerin tadı oldukça mayhoştur. Ekim ayının ortalarında ve sonlarında asmalardaki üzümler iyice olgunlaşarak çok fazla tatlanır. Kokulu Üzüm’ü diğer üzümlerden ayıran en önemli özellik kendine has kokusu ve yoğun aromasıdır.

Bölge halkı tarafından, genellikle kalın kabuğu sıkılarak tatlı olan iç kısmı tüketilir. Resveratrol maddesinin en çok üzümün kabuğunda bulunmasından dolayı ise, kabuğu ile birlikte tüketilmesi insan sağlığı için çok önemlidir. Kokulu üzümü, kalın ve hafif ekşi olan kabuğu ile birlikte tüketemeyenler; mevsiminde saplarından ayrılarak üzüm tanelerinin kaynatılmasıyla hazırlanan ve damak tadına göre az miktarda sulandırılarak içilebilen üzüm sularını her mevsim tüketebilmektedir. Kaynatılarak hazırlanan bu sular, kabuğundan aldığı muhteşem rengi ve faydaları ile tam bir "şifa ve enerji” kaynağına dönüşür.


Tam da NATUVA Şeker İlavesiz %100 Kokulu Üzüm Sularında olduğu gibi…

Image

KARADENİZ'DE KOKULU ÜZÜM

Doğadan gelen eşsiz aroma, geçmişten geleceğe sağlıkla uzanan miras!


Türk kültür ve mitolojisinde; üzüm tanelerinin bir araya gelerek salkım oluşturması; güzellik, bereket, kan, can, aşk ve sağlığın sembolüdür.

Kutsal kitaplarda da yer alan üzüm, tarih boyunca hem besin kaynağı hem de güzellik iksiri olarak kabul edilmiştir. Kokulu siyah üzüm ise sarılıcı gövdesiyle 15 metreye kadar uzayabilen, hızlı büyüyen ve gelişen bir tür olup, mantar hastalıklarına karşı oldukça dirençlidir. Bu yüzden yüksek antioksidan ve resveratrol içerir. Karadeniz Bölgesi'nde 1600 metre rakıma kadar yayılış gösterirken, özellikle 700 metre rakıma kadar iyi bir adaptasyon sergiler. Mayıs-Temmuz aylarında çiçek açan bu özel üzüm, Eylül-Ekim aylarında olgunlaşarak kendine has kokusu ve tadıyla dikkat çeker. Toprak konusunda seçici olmasa da, kalkerli ve drenajı iyi toprakları tercih eder. Meyveleri yüksek oranda şeker içerdiğinden, enerji bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Önemli; yüksek şeker içeriği dolayısıyla kalori değeri fazla olduğu için, şeker hastalarının kontrollü tüketmesi önerilir.

Kokulu Üzüm'ün Besin Değerleri


İçerdiği besin maddeleri sayesinde güzellik iksiri olan ve zayıflama rejimlerinde kullanılan üzüm gerçek bir beyin besinidir. Öğleden sonra yenilecek bir salkım üzüm veya içilecek bir bardak üzüm suyu vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştirmektedir.


Bir kilo üzüm 1150 g. süt, 390 g. et, 300 g. ekmek ve 1200 g. patatese eşdeğer sayılmaktadır.

Kokulu Üzüm'ün Faydaları

Amino asitler, B vitaminleri (B l , B2), mineraller, potasyum, magnezyum ve demir içerdiği için bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal früktoz sayesinde vücudun harcadığı enerjinin kısa sürede depolanmasını sağlar. Bünyesindeki magnezyum insanın iş verimliliğini artırır.
Cildin taze ve temiz bir görünüm almasını sağlar. Yağların erimesine yardımcı olur. Vücudu virüslere karşı dirençli hale getirir. Potasyum, demir ve magnezyum deposudur. Zayıflama rejimlerinde kullanılır. Kabuklarında bulunan resveratrol maddesi sayesinde kansere karşı savaşmakta, antioksidant görevi sayesinde yağlı bileşiklerin kılcal damarlarda birikmesini engellemektedir. Başta astım olmak üzere solunum yolu enfeksiyonlarında, akciğerdeki nem oranını arttırarak solunuma yardımcı olur.

Image

Karadeniz'in Değerli Meyvesi


Kokulu Üzüm ile Çıktığımız Yolculuğa İthafen;


"Mücadele Doğa’nın parçasıdır, bu nedenle zorluk hikayelerini görmezden gelmemiz neredeyse imkansız. İnciler, elmaslar ve ödüllü şaraplar zorluklara rağmen doğanın zaferini simgeler. İstiridye rahatsız edici kum tanelerinden kendisini koruduğunda inci oluşur. Elmaslar Dünya’nın kabuğundaki ezici basınç ve yoğun ısı altında oluşur.


Ve en iyi üzümler, asma köklerini zorlayan ve yoğun "KOKULU ÜZÜM” kümelerini yaratan dik dağ yamaçlarından veya kayalık topraklardan gelir, en "KARAKTERLİ” olanlar bunlardır. Özellikle sonunda bir elmasın bulunduğu ve mücadelenin tatmin edici bir çözüme ulaştığı hikayeleri severiz."